La ce trebuie să fii atent când alegi un credit imobiliar?
Te-ai hotărât. Vrei să cumperi locuința mult visată, așa că vei aplica pentru un credit imobiliar. Ți-ai făcut deja calculele, știi cât costă apartamentul. Mai rămâne de văzut doar ce sumă poți împrumuta, iar apoi stabilești ratele și îți poți continua planurile.
Deși gândul îți zboară doar la cât de frumoasă va fi noua locuință, cât de mult spațiu vei avea și cum o vei decora, până atunci este nevoie să iei în calcul câteva aspecte pentru alegerea celui mai potrivit credit pentru tine.
Ofertele instituțiilor financiare sunt variate, iar prezentarea acestora îți poate „fura ochii” dacă nu știi la ce aspecte să te uiți atunci când decizi să faci un împrumut printr-un credit imobiliar.
De unde iau creditul?
Deseori, banca la care avem deja un card, pe care încasăm salariul sau îl folosim în mod recurent, pare cel mai bun răspuns. Avem tendința să apelăm la instituții pe care deja le cunoaștem pentru că este mai confortabil și ne simțim în siguranță. Totuși, sunt șanse mari să nu fie întotdeauna cea mai convenabilă alegere.
DAE - este primul lucru la care trebuie să te uiți. DAE reprezintă Dobânda Anuală Efectivă și îți arată costul total al creditului pe întreaga perioadă de rambursare. Cu cât DAE este mai mic, cu atât creditul este mai avantajos.
Împrumută doar cât ai nevoie
Un aspect important, când faci un împrumut printr-un credit imobiliar, este să te raportezi la veniturile tale. Întrebarea „care este suma maximă pe care mi-o puteți acorda?” este o greșeală din start și te va duce la un grad de îndatorare mai mare decât îți poți asuma. Specialiștii ne recomandă să facem un calcul simplu: venitul nostru pe 4 ani. Aceasta este suma ideală pe care o putem împrumuta, astfel încât să ne asigurăm că putem rambursa creditul fără a ajunge în imposibilitate de plată.
Avansul
Este simplu, cu cât avansul este mai mare, cu atât gradul de îndatorare este mai mic, deci și ratele vor fi mai mici. Poate că un avans mai mic sună mai bine pe moment, însă asta presupune un grad mai mare de îndatorare. În plus, deși nu pare, un avans mai mare va oferi mai multă credibilitate, iar tu vei fi considerat un debitor prudent, căruia îi poate fi acordat împrumutul.
Dobânda
Veșnica dezbatere între dobândă fixă și dobândă variabilă.
În teorie, dobânda fixă îți oferă mai multă certitudine, dar în practică poate fi mai avantajoasă o dobândă variabilă, în anumite cicluri economice. Statistic vorbind, fluctuațiile dobânzilor au o recurență de 5 ani, astfel că pentru perioade mari (20-30 de ani, în cazul creditelor imobiliare), dobânda variabilă are posibilitatea să îți aducă un avantaj. Totuși, acesta nu poate fi garantat, deci este important să știi dacă îți poți asuma acest risc. Poți opta inclusiv pentru dobândă fixă în primii ani, iar apoi dobândă variabilă,însă trebuie să iei în calcul perioada de rambursare.
Din păcate, aici nu există un răspuns corect, de aceea este important să îți cunoști foarte bine posibilitatea de asumare a incertitudinii economice.
Moneda
Dacă veniturile tale nu sunt în euro, îți recomandăm să optezi pentru un credit în monedă locală. Așa vei fi protejat de fluctuația cursului valutar și vei scăpa de conversia lei-euro pentru plata ratei lunare.
Fii atent la comisioane și costuri ascunse
Deși unele oferte ți se vor părea mai avantajoase, îți recomandăm să confrunți și costurile ascunse, dar și comisioanele diferitelor instituții deoarece s-ar putea ca acestea să câștige teren în acest aspect și să te ducă la un grad de îndatorare mai mare decât alte instituții.
Îți recomandăm să consulți cât mai multe oferte și să le compari după aceleași criterii. Astfel, când vei trage linie, vei putea lua cea mai bună decizie care se potrivește cel mai bine nevoilor tale pentru împrumutul unui credit imobiliar. În plus, cu cât creditul va fi mai avantajos, cu atât vei avea posibilitatea să optezi și pentru rambursarea anticipată a creditului imobiliar.