ABCdar pentru credit imobiliar
Vrei să accesezi un credit imobiliar, dar te-ai pierdut printre termeni precum DAE, FICO și ROBOR? 😢
Fii fără griji, îți dăm o mână de ajutor și îți explicăm termenii financiari pentru ca tu să fii 100% informat în momentul în care aplici pentru un credit.
Un credit este o responsabilitate, iar ca orice responsabilitate, trebuie tratată cu seriozitate. Noi vrem să îți oferim un spațiu sigur și transparent, în care să decizi în cunoștință de cauză și să faci alegerile care se potrivesc cel mai bine nevoii tale.
🏠 Să spunem că vrei să îți cumperi o casă sau să renovezi locuința pe care deja o ai, dar nu ai suficienți bani „la saltea”. Decizi, așadar, să apelezi la un credit imobiliar.
Creditul imobiliar reprezintă un împrumut, acordat de către o instituție bancară sau nebancară (IFN), împrumut destinat achiziționării sau renovării unui imobil. Garanția plății împrumutului către bancă este reprezentată de valoarea imobilului achiziționat/ renovat sau de valoarea altui imobil. (Vezi aici diferența dintre creditul imobiliar și creditul ipotecar).
Scorul FICO
Ca orice credit, creditul imobiliar presupune o serie de criterii de eligibilitate, printre care se află și scorul FICO. Scorul FICO reprezintă un indicator care măsoară gradul de risc al potențialului client care solicită un credit, pe baza istoricului de creditare trecut sau existent. El este format din trei cifre și are valori între 350 (slab) și 800 (foarte bun).
Scorul FICO este calculat de către Biroul de Credit și reprezintă un factor esențial în decizia acordării unui credit persoanei interesate.
Dobândă, DAE și
După verificarea criteriilor de eligibilitate, dacă instituția bancară sau nebancară decide să îți acorde creditul, aceasta va stabili rata lunară pe care o vei avea de plătit, care poate fi atât fixă, cât și variabilă. Fiecare rată va fi formată din principal (suma împrumutată, eșalonată în timp) + dobândă (care poate fi, la rândul ei, fixă, variabilă sau mixtă).
Dobânda fixă este cea care oferă mai multă predictibilitate, dar o asumare a unei sume care, în funcție de factorii socio-economici, ar putea fi un dezavantaj în anumite perioade.
Dobânda variabilă, în schimb, te poate influența pozitiv în anumite perioade și negativ în altele. De ce? Pentru că ea este influențată de un indice de referință - ROBOR - care reprezintă, de fapt, rata dobânzii - adică valoarea la care băncile își împrumută între ele fonduri în lei (care poate varia în funcție de contextul socio-economic).
DAE, în schimb, este o dobândă calculată pe un an de zile, numită Dobândă Anuală Efectivă și reprezintă un indice care ajută la aflarea valorii totale a unui împrumut (principal, dobânzi, comisioane și alte taxe.) pentru a permite consumatorilor să compare costurile totale ale diferitelor împrumuturi și credite în mod corect.
Recapitulare 📌
☝️ Pentru a achiziționa sau a renova o casă, instituțiile bancare sau nebancare îți pot acorda un credit imobiliar.
☝️ Unul dintre criteriile de eligibilitate (pe lângă vârstă, venit șamd.) îl reprezintă scorul FICO - indicator care măsoară gradul de risc al potențialului client care solicită un credit, pe baza istoricului de creditare trecut sau existent.
☝️ După acordarea creditului, se stabilesc rata și dobânda aferentă. Rata poate fi atât fixă, cât și variabilă. Ea este formată din principal + dobândă (fixă, variabilă sau mixtă). Dobânda variabilă are valori diferite, fiind direct influențată de ROBOR - rata dobânzii.
☝️ DAE este Dobânda Anuală Efectivă și este o măsură a costului total al unui împrumut.
Dacă te-au ajutat explicațiile noastre, fii cu 👀 în patru pe blogul nostru, unde publicăm mereu informații utile pentru ca tu să fii 100% informat atunci când alegi să accesezi un credit imobiliar.
Află ce avans trebuie să ai pentru un credit imobiliar aici.