Ai avans sau n-ai avans, aceasta este întrebarea
Dacă ai ajuns până aici, înseamnă că ești interesat de un credit imobiliar și că știi deja care sunt primii pași pentru a accesa un credit imobiliar. 👏
În continuare, vrem să îți explicăm ce este avansul unui credit imobiliar, de ce este nevoie de avans, dar și care sunt avantajele unui avans cât mai mare.
☝️Avansul reprezintă suma inițială de bani pe care debitorul trebuie să o achite din resurse proprii în momentul în care aplică pentru un credit imobiliar în vederea achiziționării sau renovării unui imobil.
Poate că te întrebi de ce este nevoie să dai avans, mai ales în cazul în care tu faci credit tocmai pentru că ai nevoie de un sprijin financiar. Ei bine, avansul are două roluri și este important să știi că cele mai multe instituții financiare (bancare sau nebancare) consideră avansul un element esențial în acordarea creditului imobiliar.
Reducerea riscului pentru creditor
Pe de-o parte, avansul reprezintă garanția pentru creditor că tu, în calitate de debitor, împrumuți suma de bani cu adevărat în scopul achiziționării sau renovării unui imobil și că ești dispus să investeastești o parte din propriile tale economii în vederea îndeplinirii obiectivului pentru care ia creditul.
Reducerea riscului pentru debitor
Plasarea unui avans poate reduce riscul financiar al cumpărătorului. Cu cât avansul este mai mare, cu atât valoarea împrumutului este mai mică, ceea ce poate reduce costurile totale ale împrumutului și rata de dobândă. De asemenea, un avans mai mare te poate ajuta la evitarea necesității de a plăti asigurări ipotecare private, care sunt adesea cerute pentru împrumuturile cu avans mic.
Reducerea riscului de supraevaluare a proprietății
Un avans poate ajuta la reducerea riscului ca valoarea estimată a proprietății să fie mai mare decât valoarea reală a acesteia. Plasarea unui avans considerabil poate oferi o amortizare împotriva unei eventuale scăderi a prețului proprietății în viitor.
Avansul reprezintă, în general, un procent din suma totală a achiziției/ renovării imobilului. Spre exemplu, dacă prețul unei proprietăți este 200.000 de euro și avansul cerut este de 20%, cumpărătorul ar trebui să plătească 40.000 de euro în avans.
De obicei, un avans mai mare este mai avantajos pentru că valoarea avansului determină cât de mare va fi împrumutul și, implicit, cât de mare va fi rata lunară de plată. În general, avansul unui credit imobiliar este cuprins între 5% și 15% din valoarea locuinței.
Ți-a fost util acest articol? Dacă da, vezi în continuare ce tipuri de imobile poți cumpăra cu un credit imobiliar (link).