Rambursarea anticipată a creditului imobiliar
Un credit imobiliar reprezintă deseori cea mai avantajoasă sau chiar singura modalitate prin care unele persoane își pot achiziționa un imobil sau își pot renova sau moderniza locuința.
☝️Deși creditul imobiliar reprezintă un împrumut pe termen lung, sunt situații în care îți poți da seama că, în timp, bugetul îți permite să plătești lunar o sumă mai mare decât rata stabilită inițial. Astfel, apare întrebarea: Este o variantă să plătesc anticipat creditul imobiliar?
Rambursarea anticipată reprezintă restituirea sumei împrumutate înainte de termen sau plata unei sume mai mari de bani decât rata stabilită. Astfel, rambursarea anticipată poate fi de două feluri:
Rambursare anticipată parțială, atunci când plătești în avans doar o parte din împrumut (de exemplu, plătești 10 rate deodată). Există două variante:
1. Păstrezi aceeași rată lunară, însă micșorezi perioada de rambursare prin plata anticipată a unei sume de bani SAU
2. Micșorezi rata lunară, păstrând același interval de rambursare stabilită inițial.
În general, prima variantă este mai avantajoasă, întrucât te ajută să economisești pe termen lung o sumă mai mare de bani.
Rambursare anticipată integrală, atunci când achiți toată suma pe care o mai ai de plătit și astfel datoria este achitată.
❗În ambele situații ale rambursării anticipate (parțială sau integrală) este important să verifici dacă există comisioane de rambursare anticipată, care se percep în astfel de circumstanțe.
Când este indicat să realizezi o rambursare anticipată?
Teoretic, procesul de rambursare anticipată se poate realiza oricând, cu unele excepții (contracte de leasing, proiect Prima Casă etc.).
☝️Totuși, cel mai bun moment îl reprezintă perioada de început a creditului, întrucât la început rata lunară conține un procent mai mare din principal (suma împrumutată efectiv) și un procent mai mic de dobânzi. Pe măsură ce trece timpul, principalul scade, iar ratele încep să conțină un procent din ce în ce mai mare de dobânzi.
De aceea, cu cât plătești mai devreme anticipat o sumă mai mare din principal, cu atât scapi de datoria dobânzilor mai ușor și mai rapid.
Rambursarea anticipată se realizează doar la cererea expresă a clientului, în scris, în care acesta specifică ce sumă vrea să ramburseze anticipat. Aceasta nu poate fi refuzată de către instituția care a oferit creditul și nici nu pot fi impuse condiții speciale- conform OUG 52/2016, clientul are dreptul sa ramburseze oricând, orice sumă, și să opteze pentru oricare dintre modalitățile de rambursare, cu reducerea perioadei sau reducerea ratei.
Care sunt avantajele rambursării anticipate?
În primul rând, rambursarea unui credit în avans te ajută să scapi mai rapid de datorie, dacă alegi să micșorezi perioada. De asemenea, plata în avans a unei sume mai mari te poate ajuta să micșorezi efortul financiar lunar, prin micșorarea ratei (însă păstrând aceeași perioadă de rambursare).
Totodată, scorul de credit poate crește dacă demonstrezi capacitatea de plată prin realizarea unei rambrusări anticipate.
Indiferent care este motivul rambursării anticipate a unui credit imobiliar, el va aduce cu sine în urma efortului financiar, avantajul economisirii unei sume semnificative și libertate financiară.😊
Dacă ți-a fost util articolul, nu uita să citești și despre avantajele pe care le oferă dobânda fixă sau variabilă.